Amerika: het werelddeel waar je ooit eens geweest moet zijn. Overigens denken velen dat Amerika alleen bestaat uit de Verenigde Staten, maar dat is niet het geval. De Verenigde Staten zijn overigens wel een groot deel van Amerika en zeker een bestemming waar je ooit eens heen moet. Of je nou houdt van de woestijn, de drukke steden of juist de mooie natuur, het kan hier allemaal. Ieder soort vakantie is hier daardoor mogelijk.

De Verenigde Staten is overigens niet voor iedereen mogelijk qua reizen.

Je hebt namelijk een visum nodig, wat ze ook wel een esta noemen. Niet iedereen komt in aanmerking voor dit visum. Hierover lees je later meer in dit artikel. Verder leer je meer over het klimaat van het land, de mogelijkheden en meer. Houd er rekening mee dat de vliegreis al relatief duur is, dus zoek goed naar een vakantie waarbij je niet teveel hoeft te betalen. De vliegreizen naar onder andere New York worden steeds goedkoper aangeboden. Daarbij komt dat er bepaalde reisdata zijn waarbij de vluchten zo goedkoop zijn dat je hiermee honderden euro’s kunt besparen. Zoek dus van tevoren goed via verschillende website in incognito-modus. Op deze manier krijg je echt de laagste prijs in plaats van dat de website merkt dat je al meerdere keren hebt gekeken. Daardoor merken ze namelijk dat je geïnteresseerd bent en gooien ze de prijzen omhoog.

Wanneer mag je verblijven in Amerika?

ESTA USANu er sprake is van een nieuwe president, namelijk Donald Trump, is er al het een en ander veranderd wat betreft het reizen naar Amerika.

Amerika is hoe dan ook streng met het toelaten van mensen. Als je een strafblad hebt, word je al niet meer toegelaten. Verder is er op het moment een inreisverbod geldig, maar om daar meer over te weten, raden we je aan contact op te nemen met de ambassade. Het zou ontzettend zonde zijn om de reis te maken om vervolgens in Amerika op het vliegveld te worden geweigerd, wat echt wel eens gebeurt.

Wat je in ieder geval nodig hebt als je het land in wilt, is een ESTA.

Dit wordt overigens ook wel het esta genoemd in plaats van een visum, maar dit is gewoon hetzelfde. Gelukkig is het aanvragen van een esta maar enkele minuten werk, dus voor je het weet is dat geregeld en kun je verder met het regelen van je reis naar het mooie Amerika!

Er zijn een behoorlijk aantal eisen, maar gelukkig ben je als toerist vaak van harte welkom om Amerika te komen bezoeken. Stel jij jezelf verkiesbaar? Dan word je niet toegelaten omdat je ESTA dan zal worden afgewezen. Je mag geen tweede nationaliteit hebben van een aantal landen, zoals Syrië, Iran of Irak, Sudan, Somalië, Libië of Jemen. Als je de VS eerder al bezocht hebt en je toen de regels van het ESTA hebt verbroken, zul je nu niet meer in aanmerking komen voor dit visum. Denk daarbij aan te lang verblijven in het land of werken terwijl je een ander soort visum had. Een werkvisum is mogelijk, maar daaraan zijn ook weer regels verbonden. Daarbij moet onder andere duidelijk zijn wat voor werk je gaat verrichten, bij welk bedrijf en voor hoe lang. Als je een toeristenvisum hebt, is dit strikt verboden. Ook het invoeren van een verkeerd paspoortnummer mag niet. Dat kan een oud paspoort zijn, maar ook een vermist paspoort. Daarbij komt dat andere onvolledige of onjuiste informatie niet geboden mag worden. Denk aan het opgeven van je gehele naam en kijk goed naar wat precies gevraagd wordt. De informatie moet overeenkomen met de informatie op je eigen paspoort. Zoals eerder gezegd, mag je niet in het bezit zijn van een strafblad. Ook als je nog in afwachting bent van een aanklacht, mag je het land niet betreden.

Verder zul je niet toegelaten worden als je eerder in conflict bent geweest met de douane/immigratie en de regelgeving die hierbij hoort.

Dat is geldig bij ieder land. Ook betrokken zijn bij een soort onderzoek dat hoort bij de politie of de staat, is een verboden item.

Dan zijn er nog genoeg mensen die eens hebben gereden terwijl zij gedronken hadden. Iets dat bestraft wordt, maar jouw ESTA wordt niet afgewezen op feit van dit delict. Bij een strafblad gaat het dus vooral om de ernst van het conflict, zoals drugsbezit of ernstige overtredingen. Amerika maakt zich hard tegen drugs en het is dan ook logisch dat zij goed kijken naar wie ze binnen laten met een esta.

Kosten ESTA aanvragen

Wat je nog meer moet weten over het esta De kosten van een esta zijn gelukkig laag. Je kunt rekenen op 29,95 euro per persoon en dat is dan inclusief consulaire kosten. Het prettige van een esta is dat hij binnen korte tijd al binnen is. Het is zelfs zo dat als je hem voor 23:00 uur bestelt, hij dezelfde dag nog aankomt. Je ontvangt een esta namelijk gewoon per mail. In de meeste gevallen is een esta er al binnen enkele uren. Mocht het zo zijn dat je een twijfelgeval bent, kan het wat langer duren, maar langer dan 72 uur zal het niet worden. Vraag het esta dus minimaal een aantal dagen van tevoren aan om er zeker van te zijn dat je de reis kunt gaan maken. Bij de aanvraag vul je een aantal gegevens in en je bent hier niet langer dan vijf minuten mee bezig: hoe makkelijk kan het zijn? Je kunt een esta dan meteen voor het hele gezin aanvragen, maar let op dat iedere esta wel op ieders naam staat. Je reist dus niet met een esta per gezin/familie.

ESTA geldigheid

Wat verder nog prettig is, is dat een esta twee jaar lang geldig is. Dit terwijl in sommige landen maar zes maanden een esta/visum gebruikt kan worden. Let wel op dat je paspoort al die tijd ook geldig is! Het is overigens niet de bedoeling om ook echt twee jaar in Amerika te verblijven. Je mag er maximaal 90 dagen heen en daarna moet je het land uit. Vervolgens mag je er overigens gewoon weer heen reizen. Er is geen limiet aan hoe vaak je het land mag betreden met dit ene visum, zolang dit visum en jouw paspoort maar geldig zijn.

Wat betreft de eis aan jouw paspoort: op het moment dat je aankomt in Amerika, moet hij nog minimaal zes maanden geldig zijn. Twijfel je of dat het geval gaat zijn? Verleng dan voor de zekerheid. Het zou jammer zijn als je aankomt en vervolgens geweigerd wordt omdat het allemaal net niet klopt. Bovendien had je het verlengen van je paspoort anders een aantal maanden later moeten doen, dus doe dit op tijd. Let goed op dat het bij aankomst nog zo moet zijn, niet bij het boeken van de reis!

Nu kan het ook voorkomen dat je alleen in Amerika bent als tussenstop en daarna doorvliegt naar bijvoorbeeld Aruba of een heel ander land. Een tussenstop in Miami gebeurt dan veel. Ook dan is een esta nodig, maar je kunt dan gaan voor een transit esta. Ze weten dan meteen dat je niet lang zult blijven. Echter kun je net zo goed gaan voor een gewoon esta.

Als je dan toch nog eens naar Amerika wilt, kan dat meteen met dit esta en hoef je niet nog eens extra kosten te maken.

Ben je toch te laat met de aanvraag? Dan kan er gebruik gemaakt worden van een spoedaanvraag. In dat geval zullen ze jouw aanvraag binnen 15 minuten behandelen. Dat zou dus zelfs nog kunnen op het moment dat je op het vliegveld staat en je niet wist dat er een esta nodig was bijvoorbeeld. Op die manier kom je alsnog niet in de problemen. Reis je met kinderen? Zorg er dan voor dat ook zij in het bezit zijn van een esta.

ESTA Verlengen

Het verlengen van een esta is niet mogelijk. Hij is twee jaar geldig.

Zodra hij verlopen is, zul je een nieuwe esta moeten aanvragen. Geen probleem, want ook dit zal even gemakkelijk en snel gaan als de eerste keer.

Tot slot is het de bedoeling dat je je beroep en werkgever invult op het esta. Heb je geen werk? Ben je student of huisman/vrouw? Vul dit dan in.

Als student kun je gewoon student invullen. Als huisman- of vrouw kun je kiezen voor homemaker. Indien het toch niet duidelijk is, kun je hierbij natuurlijk altijd wat hulp vragen bij de estaverstrekker. Een ESTA aanvragen kan bij verschillende aanbieders.

Al met al moet je voldoen aan redelijk veel eisen, maar voor de meeste toeristen is het gemakkelijk om een esta aan te vragen. Het duurt maar enkele minuten en je ontvangt hem vervolgens binnen een aantal uren.

Ook voor visum voor andere landen kunt u bij ons terecht. Ga naar https://www.e-visum.be/ en bekijk voor welke landen u nog meer een visum kunt aanvragen.